Koprivničke vode podržale projekt “Zajedno do cilja” Udruge Latice

8. lipnja 2020. godine predsjednik uprave i članica uprave Koprivničkih voda Zdravko Petras i Sandra Sinjeri sa suradnicom Anitom Iljkić, posjetili su Udrugu za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice u prostorijama COOR-a “Podravsko sunce”. Prilikom posjete potpisan je Ugovor o dodjeli financijskih sredstava programu/projektu od interesa za opće dobro za 2020. godinu kojim su Koprivničke vode udruzi Latice s iznosom od 8.250,00 kuna podržale projekt „Zajedno do cilja“. Osim potpisa ugovora prilikom posjete donirano je i stolno računalo potrebno za rad udruge.

Projektom „Zajedno do cilja“ provode se aktivnosti za osobe s intelektualnim teškoćama, kroz kreativne, kulinarske i komunikacijske radionice.

Kroz kreativnu radionicu osobe s intelektualnim teškoćama izrađivat će različite uratke od papira, tkanine i glinamola. Fokus će biti i na likovnom izražavanju različitim tehnikama koristeći pritom tempere, vodene boje, drvene boje, kredu, pastele ili ugljen. Korisnicima će se omogućiti vlastiti izražaj i samostalan odabir tehnike slikanja, te će se raditi na tome da se što više korisnika uživi u svoj rad što će uvelike povećati njihovu produktivnost i maštovitost, razvoj grafomotorike i fine motorike.

Sudjelovanjem u kulinarskoj radionici osobe s intelektualnim teškoćama upoznat će se s načinom korištenja pribora za jelo i načinom obrade namirnica. Pomoću verbalnih i demonstrativnih uputa voditelja pobliže će se upoznati s praćenjem i izvedbom recepata korak po korak. Ove aktivnosti potiču na aktivno provođenje vremena što im uvelike pomaže kod smanjivanja tjeskobe, napetosti i razdražljivosti, te poboljšava njihove međusobne i emocionalne odnose te verbalnu i neverbalnu komunikaciju.

U radionici komunikacije osobe s intelektualnim teškoćama sudjelovat će u obilježavanju važnijih dana kroz godinu. Uz pomoć voditeljice obrađivat će povijesne, zemljopisne teme i teme općeg znanja te upotpuniti kompetencije stečene njihovim prijašnjim obrazovanjem, uključujući i osnove engleskog jezika, abecedu i znakovnu abecedu. Time će im biti pružena mogućnost učenja novih stvari, ali ujedno će moći samostalno pregledati teme, izraziti svoje mišljenje, naučiti raditi u timu uz prihvaćanje sugestija ostalih korisnika i voditelja.

Spomenute radionice osmišljene su s ciljem da upotpunjuju jedna drugu i tako pridonesu ostvarenju zadanih ciljeva. Samim time, korisnicima će se povećati samopouzdanje, samopoštovanje te ujedno i međusobno uvažavanje. Važno je napomenuti da će navedene radionice korisnicima upotpuniti vrijeme i osjećaj vrijednosti.

Koprivničke vode prepoznale su trud i zalaganje Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“, te nastavile praksu podržavanja i poticanja ovakvih dobrotvornih projekata, na čemu im se srdačno zahvalila predsjednica udruge gđa. Nevenka Fuchs i naglasila da im takvo priznanje i podrška u radu udruge daje snagu i volju da se udruga i dalje bori za kvalitetniji život svojih članova, djece s teškoćama u razvoju i osoba s intelektualnim teškoćama.

SHARE IT: