Mlađi klub “Naši Anđeli”

Mlađi klub Naši anđeli

Mlađi klub „Naši Anđeli“ osnovan je 26. 06. 2015. godine, a djeluje u sklopu Udruge za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama „Latice“.

Na području Grada Koprivnice i šire okolice ne postoji usluga pružanja adekvatnih programa koji bi pružali djeci s teškoćama u razvoju školske dobi izvanškolske aktivnosti. Aktivnosti predviđene ovim programom odvijaju se u izvannastavno vrijeme i za vrijeme školskih praznika te se na taj način doprinosi boljoj kvaliteti života djece s teškoćama u razvoju. Školska djeca s teškoćama u razvoju, nakon završetka nastave bila su prinuđena ostajati doma, sama i ovisiti cijelo vrijeme o svojim roditeljima. Djeci s teškoćama u razvoju omogućuje se ostvarivanje prava koja su im zagarantirana, a jedno od tih prava je i pravo na sretno djetinjstvo te na kontinuiranu edukaciju i socijalizaciju kroz cijelu godinu. Djeca su s različitim dijagnozama i stoga su organizirane adekvatne aktivnosti kako bi se kvalitetno organiziralo njihovo vrijeme.

.

Aktivnost kreativno komunikacijsko rekreativne radionice
Uključuje komunikacijske, kreativne te rekreativne radionice.

U sklopu komunikacijske radionice djecu se potiče na spontanost u komunikaciji, izražavanje na prikladan način, proširivanje vokabulara, razgovor s vršnjacima, socijalizaciju, poštivanje tuđeg mišljenja i izražavanje vlastitog te učenju bontona odnosno lijepog izražavanja i ponašanja.

Kroz kreativne radionice se potiče fina motorika i senzorika kod djece s teškoćama u razvoju. Planirane radionice obuhvaćaju likovne radionice prilikom kojih se koriste različite tehnike – bojanje i crtanje, izrezivanje i lijepljenje prema predlošku, trganje papira prstima i lijepljenje, oblikovanje plastelina i glinamola, oslikavanje različitih predmeta, slaganje različitih predmeta i oblikovanje mozaika korištenjem kamenčića, drveta, lišća, kukuruza i sl.

Rekreativne radionice planirane su u vidu sportskih aktivnosti, kretanja i provođenja individualnih i grupnih vježbi kroz vodstvo fizioterapeuta i kineziologa. Svakodnevno provođenje tjelesnih aktivnosti pozitivno utječe na djecu s teškoćama u razvoju motivirajući ih da se uključe u tjelesne aktivnosti sa svrhom očuvanja i unapređenja zdravlja.

Edukativno zdravstvene radionice
Edukativno zdravstvene radionice su prilagođene djeci s teškoćama u razvoju prema njihovim mogućnostima i sposobnostima. U suradnji s učenicima iz srednje škole, uz prisustvo profesora mentora i voditelja aktivnosti korisnici uče prepoznati saditi i prepoznati različite vrste ljekovitog bilja, iste sušiti te pritom izrađivati kreme, čajeve, herbarij i sl. Provode se i edukativne aktivnosti vezane uz teme ljudskog tijela, prepoznavanja i podjele dijelova tijela te njegove funkcije.
Aktivnost učenje kroz igru
Uz terapijsko plivanje, a s ciljem da našoj djeci pružimo što bolju rehabilitaciju sa Udrugom za terapijsko jahanje – OSMIJEH, provodimo i terapijsko jahanje što je od neizmjerne važnosti za našu djecu.

Kako djeluje terapijsko jahanje na korisnike?

Radionice su svojevrsna podrška učenicima s teškoćama u usvajanju nastavnog sadržaja. Kod ovih je radionica naglasak na individualnom radu s korisnicima. Ta djeca izvan škole imaju teškoće u socijalizaciji i stoga su članovi naše Udruge koja im pruža mogućnost socijalizacije i uključivanja u izvanškolske aktivnosti te smo im kroz ovaj program podrška kroz cijelu godinu u savladavanju nastavnog gradiva. Ove radionice kod djece razvijaju socijalizaciju, poboljšavaju govorne sposobnosti i sam izgovor riječi, poboljšavaju raspoloženje, djeluju opuštajuće i terapijski