Mlađi klub “Naši Anđeli”

Mlađi klub Naši anđeli

Mlađi klub „Naši Anđeli“ osnovan je 26. 06. 2015. godine, a djeluje u sklopu Udruge za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama „Latice“.

Na području grada Koprivnice ne postoji socijalna usluga skrbi djece s teškoćama u razvoju za vrijeme školskih praznika (zimskih i ljetnih), kao ni izvanškolske aktivnosti koje bi bile primjerene djeci s teškoćama u razvoju.

Kod provođenja projekta pod nazivom “I MI ŽELIMO SRETNO DJETINJSTVO” uz stručni tim koji čine dvije voditeljice programa, sudjeluju i volonteri koji su neophodni u provođenju radionica. Zbog složenosti same skupine, aktivnosti koje se provode i posebnim potrebama svakog djeteta kao individue, volonteri su prijeko potrebni za rad. Volontere smo zatražili od Centra za volonterizam Koprivnica. Volonteri dolaze sa različitim stručnim predznanjem is Srednje škole Koprivnica i Gimnazije Fran Galović Koprivnica, (fizioterapeuti, polaznici gimnazije, medicinske sestre i dr.).

Rehabilitacija djece s teškoćama u razvoju za vrijeme školskih praznika

Mlađi klub „Naši anđeli“ sa programima „I mi želimo sretno djetinjstvo“ i „Anđeli kroz praznike“ pruža rehabilitaciju i habilitaciju djece s teškoćama u razvoju školske dobi, njihovu socijalizaciju, rehabilitaciju za vrijeme ljetnih i zimskih praznika.

Djeca koja pohađaju COOR Podravsko sunce djeca su s teškoćama u razvoju. Teškoće u razvoju odnose se na motoričke smetnje, teškoće u komunikaciji i izražavanju te teškoće na području spoznaje. Ima mnogo djece u kolicima kojima je potrebna fizička pomoć. Njihova zajednička i jedina poveznica je zapravo njihovo prijateljstvo. Njihove socijalne potrebe zadovoljene su jedino boravkom u COOR Podravsko sunce za vrijeme nastave. U vrijeme ljetnih i zimskih praznika prisiljena su na neki način biti kod kuće, zbog svojih teškoća i ovisni su o svojim roditeljima koji ponekad ne mogu zamijeniti njihove prijatelje i potrebu za socijalizacijom.

S obzirom na veliku zainteresiranost roditelja, gore navedi projekti omogućuju dječje radionice tri puta na tjedan za vrijeme školskih praznika (ponedjeljak, srijeda i petak).

Mlađi klub „Naši anđeli“ broji trenutno 20 – ak polaznika, sa tendencijom porasta tog broja.

COOR Podravsko sunce nam je iznajmio prostor za provedbu planiranih aktivnosti za vrijeme ljetnih i zimskih praznika.

Terapijsko plivanje

Uz navedene rehabilitacijske programe mlađi klub naši anđeli priključili su se i projektu TRENERI VELIKOG SRCA koji je pokrenula naša paraolimpijka Ana Sršen uz veliku potporu osiguravajuće kuće Allianz  Riječ je o posebnom plivačkom programu za djecu s teškoćama u razvoju koji se temelji na Halliwick konceptu. Plivačke škole su pokrenute u Splitu, Sisku, Varaždinu, Čakovcu, Opatiji, Vukovaru, Puli, Slavonskom Brodu, Osijeku, Virovitici, Zagrebu, Karlovcu, Rijeci, a sada i u Koprivnici.

Halliwick koncept je pristup podučavanja svih ljudi, osobno onih s tjelesnim poteškoćama i/ili poteškoćama u učenju, da bi mogli sudjelovati u vodi, kretati se samostalno i plivati. Koncept se temelji na programu deset točaka i slijedi zakone hidromehanike, hidrostatike i biomehanike. Program deset točaka uključuje prilagodbu na vodu, učenje i kontrolu disanja, različite oblike rotacije tijela u vodi, kontrolu tijela u vodi i osnovne plivačke pokrete, a sve to kroz igru. Plivačke tehnike se podučavaju kasnije, tek nakon što se plivač osjeća sigurnim, kada je dobro prilagođen na vodu i nakon što svlada kontrolu tijela u vodi.

Za osobe s teškoćama u razvoju plivanje može biti i sastavni dio rehabilitacije, ali i način za psihičku prilagodbu na različite situacije kao i rekreaciju i socijalizaciju. Novo iskustvo ulaska u vodu, aktivnosti provedene kroz igru i fizička aktivnost djetetu koristi, ne samo fizički nego i psihički.

Plivači se podučavaju u omjeru jedan naprama jedan, instruktora (u našem slučaju roditelja, brata, sestre,bake) s plivačem, dok se ne postigne potpuna neovisnost djeteta u vodi. U početku ćemo raditi s velikom podrškom, a postepeno kako će se djeca opuštati i s što više vremena provedenog u vodi pomoć ćemo dovesti do minimalne.

Davanjem ispravne pomoći od strane instruktora omogućuje se plivaču da doživi mogućnosti pokretljivosti koje ne može osjetiti na kopnu. Nakon što je početna mentalna prilagodba vodi učinjena i principi kontrole ravnoteže naučeni, plivači dosežu nivo gdje su se spremni odvojiti od kontakta s instruktorom. Tada, možda po prvi puta u životu mogu osjetiti potpunu neovisnost pokreta.

Najvažniji očekivani rezultati su napredak plivača kroz psihičku prilagodbu na vodu i na njezine specifičnosti te razvoj motoričkih sposobnosti koje su djeci i mladima s teškoćama u razvoju potrebne u svakodnevnom životu i time unaprijediti kvalitetu života i zdravlja kao i prevladavanje teškoća kroz pokušavanje usvajanje vještine plivanja.

Satovi se održavaju na Gradskim bazenima Cerine u Koprivnici, subotom u 11:00h.

Terapijsko jahanje
Uz terapijsko plivanje, a s ciljem da našoj djeci pružimo što bolju rehabilitaciju sa Udrugom za terapijsko jahanje – OSMIJEH, provodimo i terapijsko jahanje što je od neizmjerne važnosti za našu djecu.

Kako djeluje terapijsko jahanje na korisnike?

Terapeutski učinak ovog oblika fizikalne terapije polazi od činjenice da je konjski hod jako sličan ljudskome. Konj, noseći čovjeka na svojim leđima, preuzima ulogu čovjekovih nogu i simulira kretanje čovjeka. Prilikom kretanja konja, jahačeva leđa i kukovi ponašaju se kao prilikom kretanja čovjeka. Podražaji koje jahačevo tijelo dobiva kretanjem konja stimuliraju jahača na pravilno pokretanje nogu i trupa što je od iznimne važnosti za osobe s motoričkim poremećajima jer one na ovaj način dobivaju osjećaj hodanja.