Radni posjet Centru SONČEK – Maribor, zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije

 

Udruga “Latice” je u srijedu, 10.5.2017. godine bila u radnoj posjeti Centru SONČEK – Maribor, zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije.
Posjet je u sklopu projekta “New challenges for children with disabilities” financiran iz natječaja “Alps Adriatic Alliance” iz Austrije i Koprivničko-križevačke županije, gdje nam je Center Sonček iz Maribora jedan od partnera.
Cilj ove radne posjete je bio razmjena iskustva između naših dviju Udruga, ovom radnom posjetu se priključio i dr. Polovina iz Zagreba.
Na samom početku posjete, prvo su se predstavili naši domačini, podpredjsednica društva gđa. Lidija Šestak – Zorič predstavila je rad Društva. Susretu je sudjelovao i predsjednik društva Lojze Tomaževič.
SONČEK – Maribor društvo za cerebralno paralizo djeluje od 1982. godine. Osim u Mariboru postoji još 15 regionalnih društava za cerebralnu paralizu po cijeloj Sloveniji.

Društvo okuplja više od 4000 osoba s cerebralnom paralizom i drugim poteškoćama, njihovih obitelji i profesionalaca.
Imali smo priliku vidjeti kako imaju organizirani boravak za osobe s intelektualnim teškoćama, na koji način provode rehabilitaciju i naravno kako se financiraju.
Udruga Latice je imala priliku predstaviti svoje projekte, naglasak smo stavili na projekt koji provodimo s njima u partnerstvu, a to je rehabilitacija djece s teškoćama u razvoju. Tako da nam je i dr. Polovina predstvio rehabilitaciju koju provodi zajedno sa svojim timom. Nositelj aktivnosti  je Udruga „Latice“. Obzirom da udruga nema vlastitih kapaciteta kojima bi samostalno provela ovu kompleksnu aktivnost, ista se realizira kroz partnerstvo sa „Poliklinikom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Prof. dr. sc. Milena Stojčević Polovina“ iz Zagreba.
Nakon predstavljanja svi smo zaključili da je ovo jedan dobar početak suradnje koju moramo nastaviti i u budućnosti. Upravo ovakvim partnerstvima i umrežavanjem sličnih Udruga možemo doprinjeti boljoj kvaliteti života osoba s intelektualnim teškoćama i djece s teškoćama u razvoju.

 

SHARE IT: