Studijsko putovanje u Španjolsku u sklopu EU projekta UP.04.2.1.11.0291 „Moć znanja -zalog budućnosti Latica“

Od 8. do12. listopada 2022. predstavnici prijavitelja i partnera posjetili su gradove Valenciju i Gandiju. Domaćin je bila Fundació Espurna kao primjer dobre prakse u pružanju inovativnih socijalnih usluga i razvijenog društvenog poduzetništva. Prezentiran je koncept, poslovni model i metodologija rada Zaklade koja omogućuje pravo na samostalan život uz podršku osoba s intelektualnim teškoćama i uključivanje na tržište rada. Kroz programe koje provode korisnicima je omogućena potpuna uključenost i autonomija u zajednicu kao i samo organizirano stanovanje uz podršku u stambenim zajednicama. Zaklada Espurna osnovana je 1996. godine u svrhu promicanja socio-radne integracije osoba s intelektualnim teškoćama, usmjeravanja korisnika u potrazi za istinskom srećom, poticanje socijalne, obrazovne i radne uključenosti. Svaka osoba zaslužuje priliku na radnu obuku prema potpunoj integraciji u društvo i neovisnost. U Zakladi djeluju poseban Centar za zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama kroz razne programe usavršavanja za osnovnu kvalifikaciju, Centar za radnu okupaciju, Dnevni centar, Centar za ranu intervenciju, Centar za individualnu fizikalnu rehabilitaciju i terapiju kroz sportsko-rekreativne aktivnosti.
Ono što je kod nas nezamislivo jest da svoje korisnike zapošljavaju u velikim društveno-odgovornim poduzećima. Zaposleni korisnici rade u pogonima pod nadzorom vlastitog mentora. Neki od primjera: tvornica madraca, podnica, izrađivanje i pakiranje predmeta od keramike, izrada keramičkih pločica (većinom tradicijski mozaik), pakiranje proizvoda poput slatkiša, šivanje vrećica, dijelova za torbe te oslikavanje torbi prema željama naručitelja. Zaposlenjem im je omogućeno temeljno pravo na rad i samim time osjećaju se korisnima, stječu samopouzdanje i osobni razvoj. Centar za radnu okupaciju pruža usluge radne terapije te osobnu i socijalnu prilagodnu osoba s invaliditetom kada se zbog stupnja invaliditeta ne mogu uključiti na tržište rada. Centar za ranu intervenciju osnovan je 2007. godine s ciljem što prije odgovoriti na potrebe djece s teškoćama u razvoju. U Centru rade stručnjaci logopedi, fizioterapeuti, socijalni radnici, psiholozi te radni terapeuti.
Dnevni centar pruža uslugu sveobuhvatne skrbi tijekom dana i uključuje: radnu terapiju, glazbenu terapiju, logopeda, sportske aktivnosti i kvalitetno organizirano slobodno vrijeme i aktivnosti s ciljem da steknu najvišu razinu osobnog razvoja i integraciju u društveni život.
Program obuke za osnovne kvalifikacije pruža osposobljavanje za tri strukovna programa: osnove kuhanja, osnove restoranskog i barskog posluživanja u vlastitom restoranu i osposobljavanje za ručnu i strojnu izradu keramičkih proizvoda.
Program traje 3 godine nakon završene srednje škole po posebnom prilagođenom programu.
Zaklada Espurna savršen je primjer pružatelja socijalnih usluga, organiziranog stanovanja, zapošljavanja i društvenog poduzetništvo za osobe s intelektualnim teškoćama.
Izradili su sofisticirani vlastiti informacijski sustav za praćenje svih korisnika i zaposlenika te organiziranje poslova i koordinaciju svih aktivnosti.
Zaključak:
Da bismo mogli primijeniti sve viđeno, odnosno barem manji, neophodan segment kojim bismo postali istinski pružatelji socijalnih usluga treba mnogo više volje, želje i razumijevanja od strane gradske, županijske, u konačnici i državne uprave za potrebe populacije osoba s intelektualnim teškoćama. Naši korisnicu su tu u našem Gradu, našoj Županiji. Smatramo da se uz pomoć njih daleko više može poboljšati kvaliteta življenja i uključivanje naših korisnika u sve segmente zajednice. Mi kao Udruga radimo na tome, ali vlasti nas ne doživljavaju dovoljno. Stvarno je potrebno da zajedničkim snagama unaprijedimo sustav i budemo pružatelji socijalnih usluga koje naši korisnici zaslužuju.
Projekt „Moć znanja – zalog budućnosti Latica“ provodi Udruga za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama „Latice“ u partnerstvu s Grad Koprivnica i Osmijeh 🙂 udruga za terapijsko jahanje
Ukupna vrijednost projekta iznosi 442.044,82 HRK (58.669,43 EUR)
Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 375.738,10 HRK (49.869,02 EUR) i Državnog proračuna u iznosu od 66.306,72 HRK (8.800,41 EUR).
Razdoblje provedbe: 23. lipnja 2022. – 23. prosinca 2023.
Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruge Latice.
Više o EU fondovima:
SHARE IT: