Završen projekt “New challenges for children with disabilities”

Udruga „Latice“ završila je projekt  (Novi izazovi za djecu s teškoćama u razvoju) financiran iz natječaja “Alps Adriatic Alliance” iz Austrije i Koprivničko-križevačke županije. Udruga „Latice“ je bio nositelj projekta a patrneri u projektu su bili Društvo za cerebralno paralizo “Sonček” iz Maribora (Slovenija), Rettet-das-Kind iz Eisenstada (Austrija) i HGA (Hrvatska gospodarska agencija) iz Gradišća.                                                                                                                                                                                                      Obzirom da udruga nema vlastitih kapaciteta kojima bi samostalno provela ovu kompleksnu aktivnost, ista se provodila jednom mjesečno u suradnji sa „Poliklinikom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Prof. dr. sc. Milena Stojčević Polovina“ iz Zagreba. Članove rehabilitacijskog tima Poliklinike čine: liječnici specijalisti za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, viši fizioterapeuti, pedagog terapeut i radni terapeuti. Ovim prijektom obuhvaćeno je bilo 15-ero djece i njihovih roditelja, članove mlađeg kluba „Naši anđeli“ i Igraonice “Dodir” koji djeluje u sklopu Udruge.
Edukacije su individualno prilagođene svakom djetetu i njihovim roditeljima s obzirom na specifičnosti i različitosti dijagnoza za što je bilo potrebno uključiti tim stručnjaka „Poliklinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Prof. dr. sc. Milena Stojčević Polovina“ iz Zagreba. Zbog što bolje kvalitete edukacije glavni dio projekta provođen je u Koprivnici dok je jedan dio provođen u Poliklinici u Zagrebu.Ovisno o pojedinačnim potrebama i indikacijama u edukacijama korištene su slijedeće rehabilitacijske metode:  neurorazvojna terapija po Bobathu, Vojta rehabilitacija, rehabilitacijska metoda prema Stojčević Polovini, edukatorsko rehabilitatorska edukacija uz elemente terapije senzorne integracije i razvojna rehabilitacija.

U sklopu projekta imali smo radni posjet partneru Centru „SONČEK“ u Mariboru, zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije. Cilj ove radne posjete je bio razmjena iskustva. Predsjednica Udruge „LATICE“  Nevenka fuchs predstavila je rad naše udruge dok je našeg domaćina predstavila podpredsjednica Društva Lidija Šestak – Zorič. Dr. Polovina održao je predavanje prezentirajući razne metode rehabilitacije koje primjenjuju kod djece u Poliklinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Prof. dr. sc. Milena Stojčević Polovina“ i koliko je bitna rana intervencija. Isto tako radni posjet je bio partneru u Austriji Rettet-das-Kind iz Eisenstada. Dr. Elisabeth Scheikl-Pourkhalil, predstavila je rad organizacije, Nevenka Fuchs predstavila rad naše Udruge a Dr. Andrea Polovina prezentirala rad Polikliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Prof. dr. sc. Milena Stojčević Polovina“. Nakon predavanja, obišli smo centar te nam je bio prezentiran praktični način rada sa korisnicima.Zaključak je da  suradnju moramo nastaviti u budućnosti. Upravo ovakvim partnerstvima i umrežavanjem sličnih udruga, organizacija možemo doprinijeti boljoj kvaliteti životta a osoba s invaliditetom, osobama s intelektualnim teškoćama i djeci s teškoćama u razvoju.Po završetku projekta nastavljamo sa aktivnostima u suradnji sa Poliklinikom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Prof. dr. sc. Milena Stojčević Polovina“ iz Zagreba zahvaljujući humanitarnoj akciji “DARUJTE OSMIJEH LATICAMA”Zahvaljujemo “Alps Adriatic Alliance” iz Austrije, Koprivničko – križevačkoj županiji na financiranju ovog projekta koji je od velikog značaja za naše korisnike. Želja nam je i obveza da provodimo ćim više ovakvih projekata za dobrobit djece s teškoćama u razvoju.

Veliko hvala GOSPOĐI DIREKTORICI  HGA (Hrvatska gospodarska agencija) iz Gradišća KLAUDII PAULITSCH koja je bila naš kordinator i veza sa partnerima.

www.hga.or.at/index.php

 

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SHARE IT: