KAMP TUHELJSKE TOPLICE

 

Od 15.-17.12.2017. članovi Udruge za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama „Latice“, korisnici Vladimir Strmecki i Antonio Rožanković, delegat Udruge i roditelj Ivica Rožanković te administarator/voditelj Kristina Borovac sudjelovali su u kampu Tuhelj koji je organizirao Savez osoba s intelektualnim teškoćama u sklopu trogodišnjeg programa Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – Projekt: „II Kvalitetna edukacija udruga – put u nove izazove“, koji je financiran od strane istog Ministarstva. Nakon dolaska u kamp smješteni smo u sobe te smo se nakon kratkog odmora uputili na ručak. Nakon ručka zaputili smo se u veliku dvoranu gdje je održano otvorenje kampa za kojeg je otvorila gđa. Mirjana Jakovčev, predsjednica Saveza.

Prvo predavanje održalo se odmah nakon otvorenja, a tema je bila „Način financiranja udruga za provođenje programa i promjene koje su nastale oko slanja natječajne dokumentacije“ – predavanje su održali : MDOMSP, gđa. Anica Ježić načelnica sektora za međunarodnu suradnju, gđa.Bojana Antić Brzica –voditeljica odjela za pripremu i provedbu projekata i programa udruga. Važnije za spomenuti je način prijave programa u sustav za koji je odgovorna Nacionalna zaklada te kod kojeg je važno da se udruge prijave čim prije moguće i obavezno prije podneva te da se općenito ne čeka zadnji dan zbog mogućnosti pada sustava. Spomenuta je i dokumentacija koja se traži prilikom prijava programa (koja nije promijenjena) i koje su veće greške udruga prilikom prijava.

Nakon prvog predavanja uslijedilo je i predavanje pod nazivom „Zakonodavne odrednice za osnivanje Zaklade“ koje je održala nova pravnica Saveza. Objašnjene su nam razlike između udruga i zaklada. Udruga je neprofitna organizacija koja prikuplja sredstva iz različitih donacija, programa, projekata, dok je za osnivanje zaklade potrebno unaprijed imati sredstva koja ne osiguravaju da će osnivanje zaklade biti uspješno. Iz spomenutih primjera saznali smo da je manji broj zaklada uspješan te da ukoliko želimo osnovati jednu, potrebno se umrežiti s više različitih udruga. Što se tiče umrežavanja, važno je za spomenuti da je to jedan od boljih načina suradnje srodnih udruga zbog većih prilika i prolazaka projekata te zbog druženja samih korisnika, što je za njih od izuzetne važnosti, ali i zbog samog napretka udruga.

Osim predavanja, predstavile su nam se i udruge iz Križevaca, Daruvara i Osijeka te smo prilikom svakog izlaganja naučili ponešto novo o svakoj udruzi te njihov sistem rada.

Nakratko popričali smo i o ljetovanju na otoku Murteru i poslušali iskustva Udruga koje su prisustvovale. Predavanje se nije odužilo zbog otkazanog dolaska osoba koje su trebale interpretirati ljetovanje za 2018. godinu.

Nakon predstavljanja uslijedio je ručak i vrijeme za druženje gdje smo imali priliku upoznati korisnike i predstavnike ostalih udruga te s njima podijeliti iskustva.

Drugi dan nam je započeo ranim doručkom nakon kojeg se svatko zaputio na svoju radionicu . Korisnici su sudjelovali na radionici „I ja radim i doprinosim“ koju su održale Jasna Ostojić, soc.rad. i Andrea Gašpar,mag.educ.reh. Prilikom radionice korisnici su naučili pisati životopis i razgovarali s voditeljicama o zaposlenjima i ciljevima. Roditelj jednog od korisnika iskoristio je slobodno vrijeme uživajući u šetnji dok je voditeljica sudjelovala na radionici za voditelje radionica gdje se učila decoupage tehnika na staklenim tanjurima prilikom koje je naučila i nove tehnike decoupage-a te upoznala i voditelje drugih udruga. Nakon pauze svi smo se uputili na predavanje na temu „Zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama“ koje je održao predstavnik HZZ-a iz Krapine. Prilikom predavnja naučili smo koja je dokumentacija potrebna, (osim dokumentacije kao i za sve građane, osobe s IT moraju dostaviti i potvrdu da je osoba išla po posebnom programu), koje kvalifikacije i koji poslovi su u ponudi. Spomenuto je i ono važnije, a to je da osobe s intelektualnim teškoćama od slijedeće godine neće izgubiti osobni dobitak (osobnu invalidninu) ako dođe do zaposlenja.

Drugo predavanje na temu „Zapošljavanje uz podršku“ održala je dr.sc Daniela Bratković koja se vrlo krtički osvrnula na rad HZZ-a i općenito (ne)zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama. Napomenula je da su česti slučajevi diskriminacije osoba s intelektualnim teškoćama prilikom traženja zaposlenja, ali postoji i mali broj pozitivnih izvješća. To je zapošljavanje uz asistenta i u tom slučaju osobe s IT ne bi imale fiksno radno vrijeme već prema mogućnostima osobe.

Nakon ručka korisnici su se zaputili na svoju novu radionicu pod nazivom “Što radim kad ništa ne radim” koju su održale Patricija Karaman i Lorena Koštić. Tokom radionice korisnici su razgovarali kako provode slobodno vrijeme, što ih zabavlja i kako se ponašaju kada nemaju što za raditi.

Nakon njihove radionice iskoristili smo slobodno vrijeme, razgledali kompleks i igrali društvene igre. Nakon večere započela je  božićna zabava tokom koje je bilo mnogo smijeha i pleasa, a jedna korisnica je čak i zapjevala I sve nas oduševila. Naši korisnici su od Saveza dobili svaki po jedan prigodan poklončić, a Udruzi je poklonjeno par staklenih tacni, dva šala, privjesak, penkalo i knjiga “60 godina Saveza”.

Treći dan je tradicionalno započet doručkom nakon kojeg smo seaputili na Skupštinu Saveza. Promijenjeno je nekoliko stavki statuta kao što su delegati  udruga. Donesena je odluka da će od slijedeće godine svaka udruga imati samo jednog delegata. Također, savjetovano nam je da sve udruge koje u nazivu imaju “DRUŠTVO” ili “POMOĆ”, promijene naziv u ”UDRUGA OSIT  ///”. Osim toga, izglasani su novi članovi Glavnog odbora.

z

SHARE IT: