“OKO HRVATSKE NA 2 KOTAČA”

Humanitarna akcija „Mali korak za veliki start“ započela je 14. srpnja 2018. godine projektom Tomislava Gregurića „Oko Hrvatske na 2 kotača“ pod sloganom „ 2 kotača uz vas su jača“. Tomislav je iz Virja  odakle je krenuo biciklom 14. srpnja 2018. godine u 6:00 sati na put dugačak 2300 km oko Hrvatske. Svoju vožnju Tomislav je posvetio članovima Udruge „Latice“ sa ciljem prikupljanja sredstava za adaptaciju zgrade koje je Udruga Latice dobila od grada Koprivnice na korištenje. Kako je Udruga „Latice“ članica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama nadogradili smo Tomislavov projekt tako da posjeti udruge članice saveza koje djeluju u mjestima kroz koja prolazi ili su u blizini njegove rute. Iskoristili smo priliku da promoviramo našu Udrugu a isto tako da povežemo sve udruge koje su bile voljne uključite e u ovaj jedinstveni projekt i podignemo svijest ljudi i senzibiliziramo javnost na lokalnoj i nacionalnoj razini o osobama s intelektualnim teškoćama i o djeci s teškoćama u razvoju. Većina udruga je pozdravila ovaj projekt Udruge “Latice“ i Tomislava.

Organizacije je bila vrlo zahtjevna za Tomislava, njegovu stalnu pratnju prijatelja Davida Vujčića i  zaručnicu Dinku Markulin koji su vozilom išli s Tomislavom sa svim potrebitim stvarima, namirnicama i svim ostalim što je potrebno za tako zahtjevno putovanje. Također i mi u udruzi smo se po prvi puta susreli s organizacijom nečeg ovako zahtjevnog i drugačijeg. Zadatak pratnje bila je stalna veza s udrugom Latice kako bi zajednički odrađivali logistiku i izvještavali javnost o Tomislavovoj vožnji objavama na društvenim mrežama i putem medija.

Prvog dana 14. srpanja 2018. godine započelo je putovanje iz Virja u 6:00 sati prema Slatini. Uz Dinku i Davida u pratnju se pridružio Dražen Novačić sa suprugom Snježanom i kčerkom Vanesom. Sam ispraćaj  je bio vrlo emotivan. Ispratili su nas prijatelji, rodbina i članovi Udruge. Prvo mjesto bila je Slatina i veseli susret s članovima Udruge „Vretenac“ . Nakon kratkog odmora put je nastavljen prema Osijeku i Društvu za pomoć osobama sa intelektualnim poteškoćama Osijek gdje smo se  ugodno družili i osvježili. Nastavak putovanja prema Tordincima i završnoj točki prvog dana putovanja. U Tordincima dočekali su nas predstavnici Udruga Bubamara iz Vinkovaca te predstavnici i članovi Udruge Golubica iz Vukovara koji su nas počastili ukusnom večerom na Acinom salašu.

Drugi dan pokret u 6:00 prema Đakovu gdje nas je ugostio Hrvoje Jurić i dao podršku projektu. U Bukovju, mjestu prije Slavonskog Broda dočekali su nas biciklisti iz Udruga Slavonsko Brodski Biciklist koji su dopratili i ispratili Tomislava na daljnje putovanje. No prije toga smo se svi skupa družili i osvježili na imanju Klub Regoč Omr. Nastavili smo do Nove Gradiške gdje nas je dočekalo veselo društvo Udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Suncokret” Nova Gradiška i Udruga “Korak dalje” iz Daruvara. U Novoj Gradiški uslijedio je rastanak jer mi Latice morali smo se vratiti svakodnevnim obvezama a Tomislav i njegov tim nastavio je put Kutine gdje je bilo predviđeno noćenje.

Treći dan je bila kraća vožnja do Siska i tu nas je dočekala Udruga Osit Grada Siska. Ostatak dana je proveden odmarajući se i pripremajući za slijedeću zahtjevnu vožnju.

Četvrti dan uslijedila je vožnja prema Slunju i Gračacu. Taj dan je oboren rekord od 225 km. Podršku je dao Tomislavu Ivica Kostelić.

Petog dana Tomislav je Hrabro krenuo prema Kninu preko Sinja do Baškog Polja. Bio je to jedan od zahtjevnijih dana. Uslijedilo je osvježenje u moru.

Šesti dan odmaralo se u Baškom Polju jer trebalo je prikupiti snago i odmoriti tijelo za nastavak putovanja.

Sedmog dana na putu prema Dubrovniku napravljena je stanka u Pločama kod prijatelja iz Udruge „Radost“.  Nastavak prema Dubrovniku bio je paklen i izuzetno težak zbog vrućine. Tomislava su noge bile teške ali nije se dao te je usprkos svemu stigao u Dubrovnik prevalivši do sad više od 1000 km. Najistočnija i najjužnija točka su osvojene. Na Stradunu dočekala nas je Udruga „Rina Maškera“ i Karlo član Latica koji se preselio nedavno s majkom u južnije krajeve. Uz kolače, kavu i osvježenje priveden je kraju još jedan dan.

Osmi dan uslijedio je povratak i vožnja prema Splitu. Sunce je bilo jako, radile su se češće stanke ali Split nas je dočekao otvorenog srca s članovima Udruge „Zvono“ Split kojima su se pridružili članovi Udruge roditelja „San“ iz Kaštela. Zvončići su našoj ekipi osigurali večeru i smještaj u svojim prostorijama.

Devetog dana nastavilo se prema Šibeniku gdje se opet na dva dana priključio Dražen, stalna veza s Laticama, Udrugama na putu i Tomislavom, odnosno njegovom ekipom Dinkom i Davidom. Podrške stižu sa svih strana. Ovog puta javio se Mladen Medak – Gaga. Došlo je do male promjene plana, nije se noćilo u Šibeniku već se nastavilo do Pirovca. U opuštenoj atmosferi i druženju s mještanima uspjelo se iskoristiti prekrasan popodnevni dan za kupanje i odmor na plaži.

Desetog dana Zadar, opet iznenađenje. Dočekali su nas roditelji s djecom Udruge „Latice“  i prijatelji koji su se nalazili na odmoru u Zadru i okolici. Mihael Bokčev, frontmen popularnih Tragova i njegova djevojka također su dali podršku Tomislavu i Laticama priključivši se ugodnom druženju na kavi  ispred Svetog Donata. Nakon pauze nastavak putovnja prema otoku Pagu i Novalji, a Dražen s svojom ekipom na Vir kupanje i povratak u Koprivnicu. Vjetar preko Paškog mosta bio je toliko jak da je Tomislav morao gurati bicikl, svoju Munju. Noćenje u Novalji i opravdana promjena plana za idući dan.

Jedanestog dana zbog jakog vjetra i nemogućeg transfera do Malog Lošinja promjena plana. Trajektom do kopna pa autom do Rijeke kako bi stigli u Pulu. Kasnilo se dva sata na susret u Pulu s članovima Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre. Ispalo je sve u najboljem redu i bilo je to još jedno prekrasno druženje na Trgu Portarata. Nastavilo se prema Poreču, vidno umorni dočekali odmor. Stigla je podrška Tomislava Golubana i Anđela Jurkasa.

Dvanaesti dan odmor u Poreču i regeneriranje mišića za uspon na Učku.

Trinaesti dan, Tomislavov rođendandan. Torta iznenađenja u Buzetu koju su pripremili članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre, uspon na Učku pa opet torta u Viškovu i susret s članovima Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. Torta – uspon Učka – torta, predivno. Rođendan za pamćenje. Dolazak u Delnice i zasluženi odmor.

Četrnaesti dan iz Delnica prema Karlovcu. U Dugoj Resi opet su nas je presreli Dražen, Snježna i Vanesa. Dolaskom u Karlovac ugostili su nas vesela lica članova Udruge „Rajska ptica“ . Dobro nahranjeni krenusmo put Samobora na kremšnite. Nakon Samobora Dražen, Snježana i Vanesa se rastaju od nas do idućeg susreta u Varaždinu za dva dana a Tomislav i ekipa nastavljaju put Zaboka, odnosno Zlatara.

Petnaesti dan je dan odmora pred samu završnicu i iskorišten je za obilazak ovog dijela Zagorja.

Došao je i taj dugo očekivani šesnaesti dan, dan povratka. Kroz glavu se isprepliće radost, želja za ciljem ali i tuga što završava ovo putovanje. U Varaždinu opet taj Dražen, Snježana i Vanesa ali i Petar i Igor. Ispred hotela Turist dočekale su nas Udruga “Ivanečko sunce” i Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem “Sunce” Varaždin. Sljedeća postaja je bila Ludbreg, a tamo nas je krasno ugostila Udruga Ludbreško Sunce. U Ludbreg su stigli dečki Biciklističkog kluba „Rotor“ iz Koprivnice da podrže Tomislava do zadnje postaje prije cilja Koprivnice. U Koprivnicu na Zrinski trg stigli smo točno u podne. Grad Koprivnica je organizirao doček. Mnoštvo građana, rodbine, prijatelja, predstavnici Grada, Županije i Latice dočekali su Tomislava s ovacijama u znak zahvalnosti za ovaj jedinstveni pothvat. Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika, Dubravka Horvat, članica uprave GP Komunalac i Ratimir Ljubić, zamjenik župana uručili su svaki simbolične čekove na iznos 2000,00 kn za kupnju 100 km. Udruga volontera Podravke „Puls“ pripremila je štruklje za sve prisutne a za najmlađe tu je bio i neizostavni Lino. Prevladale su emocije, slile su se suze u Tomislavovim očima ali i svima koji su prisustvovali dočeku. Nakon programa dočeka uslijedilo je osvježenje prije samog polaska do cilja u Virje odakle je i započelo ovo putovanje. Na zadnjoj dionici Tomislavu su se putem priključivali prijatelji biciklisti iz Virja. Na samom ulasku u Virje dočekali su ga  “Virovski konjanici” i pratili ga do centra mjesta gdje su sumještani i Latice svi u prepoznatljivim bijelim majicama pljeskom i pjesmom pozdravili svog junaka. Doček je organizirala općina Virje.  Uključene su bile gotovo sve virovske udruge i HPD „Ferdo Rusan“. Mirko Perok, načelnik općine pozdravio je Tomislava i zahvalio mu što je ustrajao i što je na svom putu bio dobar promotor Virja. Nevenka Fuchs, predsjednica Udruge „Latice“ uz neopisive emocije zahvalila je Tomislavu koji je vidno bio u šoku, preplavljen osjećajima, ni sam nije tog trenutka bio svjestan svojeg podviga. Slavlje se nastavilo uz tamburaše pjesmom i veseljem do kasnih popodnevnih sati.

Tijekom putovanja podršku osim navedenih dali su još Gabi Novak, glazbenici Miroslav i Gordana Evačić, glumac Draško Franz Zidar, Davor Rostuhar i mnoge druge javne osobe.

Zahvaljujemo svim sponzorima, donatorima, medijima, udrugama i pojedincima koji su na bilo koji način podržali ovaj prvi dio humanitarne akcije „Mali korak za veliki start“.

Posebna zahvala Tomislavu što je svoj projekt „Oko Hrvatske na 2 kotača“ pod sloganom „2 kotača uz vas su jača“ posvetio Laticama i ne samo Laticama već svim osobama s intelektualnim teškoćama i djeci s teškoćama u razvoju na teritoriju Hrvatske. Iznimno je važno za napomenuti da ovim projektom „Oko Hrvatske na 2 kotača“ obuhvaćeno je bilo 17 Udruga članica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama diljem Hrvatske. Hvala svim udrugama na podršci Tomislavu i Laticama.

Hvala Dinki i Davidu na strpljenju, vremenu i svemu što su putem činili da ovaj prvi dio humanitarne akcije što bolje odrade i uspjeli su u tome.

„2 KOTAČA UZ VAS SU JAČA“ zajedničkom vožnjom vjerujemo da smo bar u malom dijelu uspjeli skrenuti pozornost javnosti na osobe s intelektualnim teškoćama, na udruge koje se brinu o njima i stvoriti prepoznatljivost naše Udruge „Latice“.

 

Petog dana Tomislav je Hrabro krenuo prema Kninu preko Sinja do Baškog Polja. Bio je to jedan od zahtjevnijih dana. Uslijedilo je osvježenje u moru.

Šesti dan odmaralo se u Baškom Polju jer trebalo je prikupiti snago i odmoriti tijelo za nastavak putovanja.

Sedmog dana na putu prema Dubrovniku napravljena je stanka u Pločama kod prijatelja iz Udruge „Radost“.  Nastavak prema Dubrovniku bio je paklen i izuzetno težak zbog vrućine. Tomislava su noge bile teške ali nije se dao te je usprkos svemu stigao u Dubrovnik prevalivši do sad više od 1000 km. Najistočnija i najjužnija točka su osvojene. Na Stradunu dočekala nas je Udruga „Rina Maškera“ i Karlo član Latica koji se preselio nedavno s majkom u južnije krajeve. Uz kolače, kavu i osvježenje priveden je kraju još jedan dan.

Osmi dan uslijedio je povratak i vožnja prema Splitu. Sunce je bilo jako, radile su se češće stanke ali Split nas je dočekao otvorenog srca s članovima Udruge „Zvono“ Split kojima su se pridružili članovi Udruge roditelja „San“ iz Kaštela. Zvončići su našoj ekipi osigurali večeru i smještaj u svojim prostorijama.

Devetog dana nastavilo se prema Šibeniku gdje se opet na dva dana priključio Dražen, stalna veza s Laticama, Udrugama na putu i Tomislavom, odnosno njegovom ekipom Dinkom i Davidom. Podrške stižu sa svih strana. Ovog puta javio se Mladen Medak – Gaga. Došlo je do male promjene plana, nije se noćilo u Šibeniku već se nastavilo do Pirovca. U opuštenoj atmosferi i druženju s mještanima uspjelo se iskoristiti prekrasan popodnevni dan za kupanje i odmor na plaži.

Desetog dana Zadar, opet iznenađenje. Dočekali su nas roditelji s djecom Udruge „Latice“  i prijatelji koji su se nalazili na odmoru u Zadru i okolici. Mihael Bokčev, frontmen popularnih Tragova i njegova djevojka također su dali podršku Tomislavu i Laticama priključivši se ugodnom druženju na kavi  ispred Svetog Donata. Nakon pauze nastavak putovnja prema otoku Pagu i Novalji, a Dražen s svojom ekipom na Vir kupanje i povratak u Koprivnicu. Vjetar preko Paškog mosta bio je toliko jak da je Tomislav morao gurati bicikl, svoju Munju. Noćenje u Novalji i opravdana promjena plana za idući dan.

Jedanestog dana zbog jakog vjetra i nemogućeg transfera do Malog Lošinja promjena plana. Trajektom do kopna pa autom do Rijeke kako bi stigli u Pulu. Kasnilo se dva sata na susret u Pulu s članovima Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre. Ispalo je sve u najboljem redu i bilo je to još jedno prekrasno druženje na Trgu Portarata. Nastavilo se prema Poreču, vidno umorni dočekali odmor. Stigla je podrška Tomislava Golubana i Anđela Jurkasa.

Dvanaesti dan odmor u Poreču i regeneriranje mišića za uspon na Učku.

Trinaesti dan, Tomislavov rođendandan. Torta iznenađenja u Buzetu koju su pripremili članovi Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre, uspon na Učku pa opet torta u Viškovu i susret s članovima Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. Torta – uspon Učka – torta, predivno. Rođendan za pamćenje. Dolazak u Delnice i zasluženi odmor.

Četrnaesti dan iz Delnica prema Karlovcu. U Dugoj Resi opet su nas je presreli Dražen, Snježna i Vanesa. Dolaskom u Karlovac ugostili su nas vesela lica članova Udruge „Rajska ptica“ . Dobro nahranjeni krenusmo put Samobora na kremšnite. Nakon Samobora Dražen, Snježana i Vanesa se rastaju od nas do idućeg susreta u Varaždinu za dva dana a Tomislav i ekipa nastavljaju put Zaboka, odnosno Zlatara.

Petnaesti dan je dan odmora pred samu završnicu i iskorišten je za obilazak ovog dijela Zagorja.

Došao je i taj dugo očekivani šesnaesti dan, dan povratka. Kroz glavu se isprepliće radost, želja za ciljem ali i tuga što završava ovo putovanje. U Varaždinu opet taj Dražen, Snježana i Vanesa ali i Petar i Igor. Ispred hotela Turist dočekale su nas Udruga “Ivanečko sunce” i Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem “Sunce” Varaždin. Sljedeća postaja je bila Ludbreg, a tamo nas je krasno ugostila Udruga Ludbreško Sunce. U Ludbreg su stigli dečki Biciklističkog kluba „Rotor“ iz Koprivnice da podrže Tomislava do zadnje postaje prije cilja Koprivnice. U Koprivnicu na Zrinski trg stigli smo točno u podne. Grad Koprivnica je organizirao doček. Mnoštvo građana, rodbine, prijatelja, predstavnici Grada, Županije i Latice dočekali su Tomislava s ovacijama u znak zahvalnosti za ovaj jedinstveni pothvat. Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika, Dubravka Horvat, članica uprave GP Komunalac i Ratimir Ljubić, zamjenik župana uručili su svaki simbolične čekove na iznos 2000,00 kn za kupnju 100 km. Udruga volontera Podravke „Puls“ pripremila je štruklje za sve prisutne a za najmlađe tu je bio i neizostavni Lino. Prevladale su emocije, slile su se suze u Tomislavovim očima ali i svima koji su prisustvovali dočeku. Nakon programa dočeka uslijedilo je osvježenje prije samog polaska do cilja u Virje odakle je i započelo ovo putovanje. Na zadnjoj dionici Tomislavu su se putem priključivali prijatelji biciklisti iz Virja. Na samom ulasku u Virje dočekali su ga  “Virovski konjanici” i pratili ga do centra mjesta gdje su sumještani i Latice svi u prepoznatljivim bijelim majicama pljeskom i pjesmom pozdravili svog junaka. Doček je organizirala općina Virje.  Uključene su bile gotovo sve virovske udruge i HPD „Ferdo Rusan“. Mirko Perok, načelnik općine pozdravio je Tomislava i zahvalio mu što je ustrajao i što je na svom putu bio dobar promotor Virja. Nevenka Fuchs, predsjednica Udruge „Latice“ uz neopisive emocije zahvalila je Tomislavu koji je vidno bio u šoku, preplavljen osjećajima, ni sam nije tog trenutka bio svjestan svojeg podviga. Slavlje se nastavilo uz tamburaše pjesmom i veseljem do kasnih popodnevnih sati.

Tijekom putovanja podršku osim navedenih dali su još Gabi Novak, glazbenici Miroslav i Gordana Evačić, glumac Draško Franz Zidar, Davor Rostuhar i mnoge druge javne osobe.

Zahvaljujemo svim sponzorima, donatorima, medijima, udrugama i pojedincima koji su na bilo koji način podržali ovaj prvi dio humanitarne akcije „Mali korak za veliki start“.

Posebna zahvala Tomislavu što je svoj projekt „Oko Hrvatske na 2 kotača“ pod sloganom „2 kotača uz vas su jača“ posvetio Laticama i ne samo Laticama već svim osobama s intelektualnim teškoćama i djeci s teškoćama u razvoju na teritoriju Hrvatske. Iznimno je važno za napomenuti da ovim projektom „Oko Hrvatske na 2 kotača“ obuhvaćeno je bilo 17 Udruga članica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama diljem Hrvatske. Hvala svim udrugama na podršci Tomislavu i Laticama.

Hvala Dinki i Davidu na strpljenju, vremenu i svemu što su putem činili da ovaj prvi dio humanitarne akcije što bolje odrade i uspjeli su u tome.

„2 KOTAČA UZ VAS SU JAČA“ zajedničkom vožnjom vjerujemo da smo bar u malom dijelu uspjeli skrenuti pozornost javnosti na osobe s intelektualnim teškoćama, na udruge koje se brinu o njima i stvoriti prepoznatljivost naše Udruge „Latice“.

SHARE IT: