Provedba terapijskog jahanja kroz projekt – “Učimo o zajedništvu bez granica“, financiran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja

Projekt je namijenjen djeci s teškoćama u razvoju predškolske i školske dobi s ciljem organiziranja izvanškolskih aktivnosti i integracije djece s teškoćama u razvoju u lokalnu zajednicu. Djeca su kroz ovaj projekt uključena u terapijsko jahanje što je obzirom na dijagnoze djece neophodan vid rehabilitacije.

Terapijsko jahanje provodi se svaki radni dan, 2 sata u popodnevnim satima i uključeno je petnaestero djece. Terapeutski učinak ovog oblika fizikalne terapije polazi od činjenice da je konjski hod jako sličan ljudskome. Prilikom jahanja, jahačeva leđa i kukovi ponašajuse kao prilikom kretanja čovjeka. Podražaji koje jahačevo tijelo prima kretanjem konja stimuliraju jahača na pravilno pokretanje nogu i trupa što je od iznimne važnosti za osobe s motoričkim poremećajima.

Aktivnosti terapijskog jahanja vezane su uz: utvrđivanje kriterija polaznika terapijskog jahanja (temeljen na zdravstvenom stanju djeteta, preporuci liječnika te suglasnosti roditelja)., organizaciji terapijskog jahanja (izrada plana odvijanja akcije, termina provođenja, potrebna sredstva i ostale elemente plana), organizaciji volontiranja (plan volontiranja, edukacije, vođenje evidencije), trening i pripremu konja. Provedba terapijskog jahanja provodi se pod stručnim vodstvom Valentine Kavur, kvalificiranog voditelja jahanja za osobe s invaliditetom, asistenta voditelja i educirane volontere. Praćenje napretka provodi voditelj, izrađuje plan rada, postavlja ciljeve i metodu rada, vodi evidencije te procjenjuje individualno napredak svakog djeteta.

U provedbi aktivnosti kroz ovaj projekt uključeni su i volonteri koji su postrani pomagači u provedbi terapija. Pomažu pri sjahivanju, pojahivanju djeteta, provedbi terapije i ostalim aktivnostima prema potrebi.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

rbt

 

SHARE IT: