Prva godina provedbe programa”Budite nam podrška II” financiranog od strane Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Prva godina provedbe programa”Budite nam podrška II” financiranog od strane Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike započela je 1. lipnja 2020. te je završila 31. svibnja 2021.

Partneri na trogodišnjem programu su Centar za socijalnu skrb Koprivnica i Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”. Suradnja s Centrom omogućila je ispunjenje potreba i prava korisnika ovisno o njihovim zahtjevima, a u suradnji s knjižnicom korisnici su sudjelovali na interaktivnim radionicama i uključili se u inkluzivno volontiranje. Navedeno je potaknulo osjećaj postignuća i pripadnosti zajednici, svijest o važnosti očuvanja knjiga i povećanje znanja kako pronaći potrebne podatke.

centrom Ješkovo, dramsko-plesne, komunikacijske radionice, aktivnosti slobodnog vremena, radionice kulture zdravlja, aktivnosti u zajednici te mobilni tim koji se ostvarivao druženjem putem online mreža. U program je uključeno 37 osoba s intelektualnim teškoćama koje su članovi naše Udruge.

Na radionicama komunikacije pospješivali smo vještine koje nam pomažu da se lakše nosimo sa svakodnevnim izazovima, da uspješno surađujemo, da otvorenije izrazimo što osjećamo i želimo, kako da uspješnije riješimo nesporazume, kako da slušamo i poštujemo mišljenje i različita životna iskustva naših prijatelja. Kroz interaktivne aktivnosti posebno smo osnaživali samopoštovanje i traženje pomoći!

Kreativne radionice potaknule su korisnike na likovno stvaralaštvo tijekom kojeg su izrađeni unikatni predmeti i makete od recikliranog materijala. Teme kreativnih radionica bile su prilagođene su željama i interesima korisnika s ciljem poticanja njihovog interesa i maštovitosti.

Uživali smo u aktivnostima slobodnog vremena tijekom koji smo imali priliku, ovisno o vlastitim interesima i željama, birati kako ćemo provesti vrijeme. Zabavljali smo se uz društvene igre, gledanje filmova i fotografija, provodili vrijeme u prirodi i u opuštajućoj atmosferi uz razgovor i smijeh!

Kroz kulinarske radionice učili smo kako postaviti stol, pripremiti napitke ili obrok, kako oprati posuđe, brinuti o čistoći kuhinjskog prostora, kako skladištiti namirnice i još mnogo toga što nam koristi u svakodnevnom životu!

Dramsko-plesne aktivnosti omogućile su nam pregršt zabave i razgibavanja uz osmišljavanje, praćenje i izvođenje plesnih koraka različitih vrsta plesova, kao i improvizaciju dramskih tekstova uz primjereno neverbalno izražavanje. Na ovaj smo se način oslobodili treme i neugode!

U sklopu radionica kulture zdravlja, jačali smo imunitet i razgibavali se kroz različite igre i sportove. Razgovarali smo o temama čuvanja zdravlja, pravilnoj prehrani, štetnosti u okolini kao i prevenciji nastanka bolesti. Kako bismo potaknuli kretanje i boravak na svježem zraku organizirali smo edukativne i rekreativne izlete.

U izazovno i nepredvidivo vrijeme izazvano pandemijom koronavirusa, društvene mreže omogućile su realizaciju programa kroz provedbu online radionica. Prema iskustvima roditelja i korisnika, online radionice omogućile su kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena, poticale su ostvarivanje kontakta, osjećaj bliskosti i zajedništva te ih osnažile na dijeljenje osjećaja i lakše nošenje s promjenama uslijed pandemije.

Program je omogućio planiranje i realizaciju raznolikijih i kvalitetnijih aktivnosti s ciljem ispunjavanja slobodnog vremena i pripreme naših članova za uspješniju prilagodbu i snalaženje u samostalnom životu.

U sklopu programa provodile su se kulinarske, kreativne, keramičke radionice u suradnji s ART

SHARE IT: